Critici: onderwijsakkoord pleister op de wonde

pleister2

18-09-2013 van Trouw.nl

Het Nationaal Onderwijsakkoord kan rekenen op stevige kritiek. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is ‘uitermate verbolgen’ en dreigt met acties. .

Met het akkoord komt 689 miljoen euro vrij voor het onderwijs. Het kabinet, de werkgevers en enkele vakbonden zetten er onlangs hun handtekening al onder, maar de AOb niet. De bond is uit de onderhandelingen weggelopen en verwerpt het akkoord.

Volgens voorzitter Walter Dresscher leveren de afspraken hem niets op. Hij noemt het optreden van Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ‘een goednieuwsshow’. “De stukken die wij hebben gezien, geven helemaal geen aanleiding voor een feestje.”

De onderwijsvakbond plaatste het akkoord dinsdag uit onvrede op internet. Daarmee schopte de bond de planning van minister Bussemaker in de war. Die wilde het akkoord pas donderdag openbaar maken.

‘Sigaar uit eigen doos’
Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is niet onder de indruk van het akkoord met werkgevers en vakbonden. “Het is gewoon rondpompen van geld. Balletje-balletje met onderwijs”, zei hij gisteren tijdens het Prinsjesdagdebat van de NOS.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk deelt die kritiek en noemt de miljoenen “een sigaar uit eigen doos”, omdat ze afkomstig zijn van verschuivingen binnen de onderwijsbegroting. “Bijvoorbeeld van het geld dat vrijkomt bij de invoering van het leenstelsel. Studenten betalen nu de investeringen door hun basisbeurs in te leveren.”

Of dat geld ten goede komt aan het hoger onderwijs, is onbekend. In het akkoord staat dat vakbonden, werkgevers en kabinet de opbrengsten van het leenstelsel “in het bijzonder willen aanwenden voor het hoger onderwijs inclusief het direct met het onderwijs verbonden onderzoek in hbo en wo.” Maar harde afspraken daarover zijn niet gemaakt.

Verzachtende maatregelen
Voorzitter Karl Dittrich van universiteitenvereniging VSNU is teleurgesteld dat het kabinet niet extra investeert in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Toch zet hij zijn handtekening onder het akkoord, omdat het ‘een deel van de pijnlijke maatregelen uit het kabinetsbeleid compenseert’.

De Vereniging Hogescholen constateert eveneens dat de aangekondigde bezuinigingen alleen maar worden verzacht. “Netto wordt er in deze kabinetsperiode nog steeds honderd miljoen op de hogescholen bezuinigd”, aldus voorzitter Thom de Graaf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s