Minder gepest op scholen dankzij Fins programma

995517_727076830642244_749235472_n

18-10-2013 op OmroepWest.nl

MAASLAND / OEGSTGEEST – Scholen die meedoen aan het antipestprogramma KiVa zijn zeer tevreden met de eerste resultaten. Sinds een jaar werken tienduizend leerlingen, verdeeld over 99 scholen met deze van oorsprong Finse methode. Op deze scholen wordt er nu voor zeker de helft minder gepest.
In Zuid-Holland-Noord zijn twee KiVa-scholen: Openbare Daltonschool De Schutse in Maasland en de Openbare Montessorischool in Oegstgeest. Zowel de kinderen als de leerkrachten zien veel voordelen in het antipestprogramma. ‘Het welbevinden van de kinderen in de groepen is beter. Ze zorgen beter voor elkaar’, zegt directeur Agnes Sormani van de Montessorischool Oegstgeest. ‘We gaan nu het tweede jaar in en de lessen spreken de kinderen erg aan’, volgens directeur Andrea de Visser van De Schutse.

Succes in Finland

Het antipestprogramma KiVa wordt al langer met succes toegepast in Finland. De lessen richten zich niet alleen op de dader of het slachtoffer, maar op de hele klas. Met speciaal lesmateriaal worden de leerlingen aangezet tot nadenken over pesten en de gevolgen van pestgedrag. Ook worden leerkrachten getraind om pesten beter te herkennen.

Minder gepest

Ook in Nederland werpt de methode zijn vruchten af. Het aantal pestklachten is op de KiVa-scholen met meer dan vijftig procent verminderd. De daling is het sterkst bij de leerlingen die voorheen erg veel werden gepest. In die groep nam het aantal klachten met twee derde af. Dit bleek deze week uit onderzoek van socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen, die de aanpak in Nederland introduceerde.

‘Ik ben erg blij met deze resultaten en de manier van werken volgens deze methode’, aldus Sormani. ‘De resultaten van onze eigen school moeten nog komen maar ik herken veel in deze landelijke cijfers’, zegt De Visser.

KiVa is een Fins woord en betekent leuk of fijn. Het is ook de afkorting voor de Finse zin: In deze school wordt niet gepest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s