Portfolio levensbeschouwing

96908c58fd121d3e51210fbff063d72d

Aantekeningen tijdens college levensbeschouwing

Islam

De Islam bestaat uit twee bronnen, namelijk de Hadith en de Koran. In de Hadith worden dingen uitgelegd. Islam betekent je overgeven aan God.
Ontstaan van de Islam vond plaats in Mekka, tijdens een gewelddadige situatie. Arabieren waren goed in karavaanstochten, paardrijden en hadden ritmische talenten.
Mohammed is geboren in 571 na Christus, hij gaat karavaanstochten leiden. Dan komt hij in aanraking met Christenen en Joden. Hij trouwt met Hadidja. Er zijn geen geldzorgen meer. Hij werd één van de godzoekers (Hanifen) en krijgt een zoon; Aboutaleb. Hij krijgt een openbaring.
In 622 n.C. maakt Mohammed een tocht en vernoemt de stad Jathrib naar Medina, de stad van de profeet.
Moslims hebben een maanjaar (maanden hebben 28 dagen), de Ramadan verschuift ieder jaar tien dagen. Hun band met medegelovigen is op basis van stamverwantschap. Moslims moeten in alle profeten geloven, dus ook Jezus, Mozes, Noach en Ibrahim. Mannen zijn verplicht om naar de moskee te gaan, vrouwen niet. Moslims zorgen voor wezen en weduwen, dit wordt ook rechtschapenheid genoemd.
De vijf zuilen zijn: geloven, bidden (vijf keer per dag), armenzorg, vasten en bedevaart (een keer in je leven).

Jodendom

Joodse mensen zijn een volk, zij kunnen religieus zijn of niet religieus. Hun heilige boeken/bronnen zijn de schriftelijke Tora (Tenach, Tora, Neblim, Chetoebim) en de mondelinge Tora (Talmoed). Grondslagen van de joodse traditie zijn onder andere: één God, het uitverkoren volk, heiliging door de omgang met de geboden, geen beelden, voorzichtig met de naam van God en de Messiasverwachting. In hun kalender begint de dag in de avond, valt nieuwjaar in de herfst en bestaat er een eigen jaartelling waarbij een maanjaar een schrikkelmaand heeft. De Sabbat duurt van vrijdagavond tot zaterdagavond en houdt in dat men rust moet houden. Hier zijn twee motieven voor in de Tora: God rustte op de zevende dag van de schepping en vanwege de bevrijding uit Egypte. De synagoge is de plek waar Joden samenkomen. Het is een gebedshuis, een leerhuis en heeft ook een sociale functie. Joodse feesten zijn bijvoorbeeld het loofhuttenfeest en het inwijdingsfeest (Chanoeka). Overgangsrituelen binnen het Jodendom zijn besnijdenis, Bar-Mitswa en Choepa. Er zijn twee stromingen binnen het Jodendom, namelijk de orthodoxe en de liberale joden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s